Het paleo-dieet, ook wel bekend als het paleolithische dieet of het oerdieet.

Must read

Het paleo-dieet, ook wel bekend als het paleolithische dieet of het oerdieet, is geïnspireerd op de veronderstelde eetgewoonten van onze voorouders uit het paleolithische tijdperk, dat zo’n 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden plaatsvond. Het idee is dat het menselijk lichaam zich genetisch gezien niet volledig heeft aangepast aan het moderne voedingspatroon, met de introductie van landbouw en verwerkte voedingsmiddelen. Het paleo-dieet probeert terug te gaan naar een meer ‘oer’-voedingspatroon, met de nadruk op voedsel dat in die tijd beschikbaar was.

Het Paleo Dieet-dieet legt de nadruk op het consumeren van hele, onverwerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, noten, zaden, fruit en groenten. Het vermijdt sterk bewerkte voedingsmiddelen, granen, peulvruchten, zuivelproducten, geraffineerde suikers, zout, plantaardige oliën en bewerkte voedingsmiddelen.

Voorstanders van het paleo-dieet geloven dat het kan leiden tot verbeterde gezondheid en gewichtsverlies, evenals het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde auto-immuunziekten. Er is echter ook kritiek op dit dieet, met name vanwege het ontbreken van bepaalde essentiële voedingsstoffen die vaak worden aangetroffen in zuivelproducten, volle granen en peulvruchten, die van belang kunnen zijn voor een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Het is belangrijk op te merken dat de wetenschappelijke consensus over het paleo-dieet gemengd is en dat er geen overtuigend bewijs is dat aantoont dat dit dieet superieur is aan andere voedingspatronen op de lange termijn. Zoals bij elk dieet is het raadzaam om advies in te winnen bij een gekwalificeerde zorgverlener voordat u grote veranderingen aanbrengt in uw voedingspatroon, vooral als u al bestaande gezondheidsproblemen heeft.

More articles

- Advertisement -

Startup

- Advertisement -

Latest article